LÁTNIVALÓK A KÖRNYÉKEN

Diósjenői szabadidőpark

A négyhektáros parkban arborétum, függőhíd, állatsimogató és sportpályák, valamint különféle programok kedveznek azoknak akik a szabadban szeretnek mozogni.

Nógrádi vár

Nógrád vára Magyarország legrégibb szabálytalan alaprajzú, belső tornyos kővára, a magyar történelem ezeréves néma tanúja. Öregtornyának messziről látható csonkjával várja a távoli múltra kíváncsi látogatókat. 

Nógrádi vadaspark

Kellemes sétát tehetünk, vagy akár kerékpárral is meglátogathatjuk a Nógrádi Vadasparkot. A 110 hektáros vadregényes parkban az állatok megfigyelésén kívül lehetőség van esti vadlesre, traktoros körsétára és bérvadászatra is. 

Drégely vára

A magyar történelem egyik leghősiesebb küzdelmének helyszíne, ahol Szondi György és maroknyi katonája négy napig tartóztatta fel a hatalmas török sereget. 

Memento Mori múmia múzeum

Váci múmiák elnevezéssel a Fehérek templomában megtalált 265 természetes úton mumifikálódott emberi maradványt illetik. Az egész világon ritkaságszámba megy, hogy ennyi természetesen mumifikálódott holttest maradjon fönn. 

Bánki-tó

A tavat egy kellemes sétaúton teljesen körbe lehet sétálni. A Bánki Nyár programsorozat keretében koncertek, színházi előadások, stand up comedy-k és filmvetítések helyszíne a szabadtéri Tószínpad. 

Katalinpuszta - kirándulóközpont


A Naszály-hegy lábánál fekvő erdő- és természetismereti látogatóközpont, amely kiállító-, foglalkoztató- és előadótermet, valamint "erdei teázót", éttermet, erdei ajándékboltot foglal magában.

Mikszáth Kálmán Emlékmúzeum - Horpács

Az eklektikus stílusban épült kastélyban Mikszáth életútját végigkísérő kiállítást tekinthetünk meg, amely egyben remek korrajz is a XIX. század végi Magyarországról.

Gokart - Vác


A technikai sportok kedvelőit várja a váci gokart pálya, az egyik legbiztonságosabb szabadtéri ringben. 

Hajózási Múzeum - Zebegény


Élvezetes programlehetőség az ország legnagyobb hajózási gyűjteményének megtekintése a zebegényi magánmúzeumban, akár rosszabb idő esetén is.

Madách Imre Emlékmúzeum - Csesztve

Az Emlékmúzeum Madách házas éveinek otthonában kialakított irodalmi emlékhely. A kúria Magyarország egyetlen Madách-múzeuma.


Kisvasutak


Remek kirándulási lehetőséget kínál a Kemencei (18 km), a Királyréti (25 km), valamint a Nagybörzsönyi (66 km) kisvasút. 

Diósjenő - Pincesor

A 19. század első felében épült pincék és présházak az 1880-as filoxéra-vészig adtak helyet a jó minőségű borok készítéséhez.

Csóványos - kilátó

A csóványosi kilátó egykori geodéziai mérőtoronyból kialakított kilátó a Börzsönyben, a Csóványos 938 m magas csúcsán. 

Becske - Sztúpa

A Megvilágosodás sztúpát 2008-ban 9 hét leforgása alatt, a Becske község mellett található Csigahegyen építették fel.

Nógrádsápi templom

A gótikus templomok egyik legszebb példája, jelentősebb változtatás nélkül vészelte át az évszázadokat.


Városnézés 

Vác - 29 km, Esztergom (Párkányon át) - 70 km, Hollókő 71 km, Visegrád 87 km

Jenői - tó

A 27 hektáros horgásztó partján emlékművet állítottak egy 173-ban itt történt csatának, amelyet a római birodalom csapatai csak csodával határos módon éltek túl.

Ártéri Tanösvény - Vác

A tanösvény 3 km-es és Vác-Liget mellől indul.

Diósjenői Tanösvény

A tanösvény 5 km-es. Kiindulópont: Diósjenő Erdészet; Diósjenő Erdészet bekötő út

Gyadai Tanösvény

6,1 km-es körtúra, a 17 km-re lévő Szendehely, Katalinpusztáról indul.